Madeira - Vremea

(Pagini) > > > Vremea

Vremea şi clima

Dacă veţi fi vreodată în situaţia să decideţi unde să vă petreceţi la bătrâneţe, un concediu de un an întreg, Madeira ar fi cu siguranţă cea mai bună alegere. Cine nu şi-ar dori să nu se mai întâlnească cu dimineţa mohorâtă de toamnă, când în locul sărutului razelor de soare, vă trezeşte ploaia rece şi bruma? Cine nu şi-ar dori să trăiască pe o insulă unde primăvara este cel mai lung anotimp? Numai cei duri ca stânca ar strâmba din nas în faţa climei din Madeira.

Vacanţă însorită

Numai în Madeira veţi fi treziţi de razele de soare. Aici temperatura medie nu coboară sub 20oC, nici în timpul lunilor de iarnă, ceea ce este foarte plăcut pentru cei care nu suportă căldura. În timp ce vecinii de acasă, vor alege cea mai bună lopată pentru îndepărtarea zăpezii, pe timpul vacanţei de iarnă, dumneavoastră veţi alege între golf şi windsurfing.

Aversele sunt un lucru rar şi se înregistrează mai mult în lunile martie, aprilie şi octombrie. Dacă veţi veni în lunile de vară, probabil că nu vi se va întâmpla ca vacanţa dumneavoastră să fie „udată“ de ploi torenţiale, care ţin o săptămână. Cele mai semnificative averse de peste an se înregistrează în nordul insulei, sudul fiind considerabil mai uscat.

Scăldatul pe tot timpul anului

Datorită influenţei blânde a curentului Gulf Stream, nu numai aerul, dar şi marea din jur atinge aici temperaturi ademenitoare. Apa care scaldă arhipelagul Madeira nu este mai rece de 17 oC. Iubitorii sporturilor nautice nu sunt puşi niciodată în situaţia de a-şi strânge echipamentul pentru somnul de iarnă şi se bucură de un ocean cald şi superb de albastru, pe tot timpul anului. Totuşi, iarna, practicanţii sportului trebuie să fie pregătiţi şi pentru situaţiile când norii aduşi de vânturile din munţii înalţi îi pot va goni în camerele de hotel.

Condiţiile de scăldat sunt înrăutăţite de forma stâncoasă a insulei. Nu veţi găsi aici multe plaje nisipoase lungi, însă acest mic neajuns este compensat de numeroasele ştranduri naturale bine îngrijite. Unele dintre acestea, au plaje artificiale şi pante de beton care facilitează intrarea în valurile mării.
Idilele de Vară

Aşa cum se poate vedea din situaţia temperaturilor medii lunare, cea mai bună perioadă de vizitare a insulei Madeira este aceea a lunilor de vară. Apa şi aerul se menţin într-un echilibru favorabil, fără oscilaţii extreme şi nu trebuie să vă temeţi prea mult de surprize ploioase. Vremea subtroicală se completează cu o vegetaţie abundentă care prin diversitate şi colorit crează senzaţia că, într-adevăr aţi ajuns pe o insulă, pe care primăvara este fără de sfârşit.

Tabelul temperaturilor lunare medii de zi  (în °C):

Luna I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
În aer 20 20 20 21 21 22 24 25 25 24 22 21
În apă 18 17 18 19 19 20 21 22 23 22 21 20

 

Ultimele curiozităţi...

10.05.2011 Parcul Santana
15.12.2010 Pădurea de dafin
12.05.2010 Curral das Freiras

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

Funchal
Porto da Cruz
strelitzia
tracking
recifuri