Madeira - Porto Santo

(Pagini) > > > Porto Santo

Puţină istorie

Insula a fost descoperită din întâmplare, în anul 1418, de către navigatorii portughezi Zarco şi Teixir.  Vasele lor au fost purtate de furtună, în golful situat în partea de sud a insulei. Deoarece golful respectiv le-a scos în cale broaştele ţestoase înspăimântate, au denumit insula Porto Santo (portu sfânt). După mai mulţi ani însă, nu a mai rămas atât de sfânt, devenind adesea, ţintă a atacurilor piratereşi.

Odata cu colonizarea, s-a trecut la defrişarea plantelor originale, la aducerea animalelor domestice şi dezvoltarea agriculturii, ceea ce a determinat erodarea progresivă a solului. Schimbările intervenite la începutul secolului al XIX-lea, împăduririle din secolul al XX-lea şi construcţia ulterioară a aeroportului NATO, au fost motivele pentru care agricultura nu a mai avut o poziţie atât de puternică ca la începuturile colonizarii din Porto Santo.

Columb – îndrăgostitul

O picanterie istorică este fără îndoială şi faptul că, navigatorul Cristofor Columb , încă necunoscut în acele vremuri, a făcut tocmai aici cea mai mare descoprire a sa. Aici şi-a găsit dragostea de o viaţă, pe Isabela Moniz, care ulterior i-a devenit soţie. În casa lor din Vila Baleira, se află astăzi un mic muzeu.

Porto Santo

La mai puţin de 50 km nord – est de Madeira se află mica insulă Porto Santo. Acolo, pe o suprafaţă de 42 km², trăiesc circa 4500 de locuitori stabili. Dintre aceştia, cea mai mare parte ( cam 3 mii), în principalul oraş Vila Baleira, situat pe partea de sud a insulei. Vizitatorii po ajunge aici, fie cu barca, fie după un zbor scurt de numai 20 de minute.

Ce merită să vizitaţi

Împotriva piraţilor sângeroşi, pe platoul Castelo Peak, din interiorul insulei, a fost construită, în secolul al XVI-lea o fortificaţie, de pe care se poate admira panorama întregii insule.

Pentru ca locuitorii de atunci să aibă suficient timp pentru a se ascunde în spatele zidurilor fortăreţei, pe cel mai înalt loc  din Porto Santo, colina Facho Peak, a fost construit un punct de observaţie de unde străjile  urmăreau zi şi noapte oceanul înconjurător şi avertizau asupra pericolelor. Spre Facho Peak vă conduce micuţa şi pitoreasca vale, Serra de  Dentro.

Golful în Porto Santo

Până şi aici a  ajuns febra mondială a golfului, fiind amenajat în 2004 primul areal verde pentru acest sport. Configuraţia jocului a fost propusă de cunoscutul jucător Steve
Ballesteros, ceea ce împreună cu excelentele condiţi naturale şi calitatea înaltă, garantează o partidă de neuitat. Traseul este lung de aproape 7 km, iar cele 18 găuri ale sale pot fi folosite pe durata întreglui an.

Scăldatul ademenitor

Porto Santo îşi întrece vecinul mai mare, sub unele aspecte, cum ar fi spre exemplu,  nouă kilometrii de plajă naturală nisipoasă, aflată în sudul insulei. Nisipul fin si deschis la culoare, care are până şi efecte medicinale, vă va asigura aici o şedere plăcută.

Ultimele curiozităţi...

10.05.2011 Parcul Santana
15.12.2010 Pădurea de dafin
12.05.2010 Curral das Freiras

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

Funchal
Porto da Cruz
strelitzia
tracking
recifuri