Madeira - Istoria

(Pagini) > > > Istoria

În jurul insulei de la vest de Gibraltar, navigau încă din Evul Mediu, ambarcaţiunile romanilor, grecilor şi fenicienilor. Din secolul al XII-lea a fost menţionată chiar pe hărţile italiene.

Trecutul istoric

Primii colonizatori au fost însă portughezii. În 1418, pe timpul unei expediţii organizate de prinţul Henric supranumit Navigatorul, furtuna a împins navele către insula învecinată Porto Santo. Un an mai târziu, au debarcat pe însăşi Madeira, nu departe de actualul oraş Machico. Denumirea insulei provine din expresia portugheză „ilha da madeira“ ceea e înseamnă „insula de lemn“
Primii locuitori

În anul 1420, a început popularea insulei împădurite, care era nelocuită. Pădurile au fost arse, iar în locul lor au apărut plantaţiile de trestie de zahăr. Din 1497, când pe insulă trăiau deja circa 5mii de locuitori stabili, Funchal a devenit capitală (până atunci capitala a fost Machovo).

De la jumătatea secolului al XV-lea, aici au început să fie aduşi sclavi pentru munca de pe plantaţiile de trestie. Odată cu aparţia plantaţiei din Sf. Tomas a început marea migraţie a populaţiei către Brazilia, care a continuat până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, aproape 60 de ani, au domnit în Portugalia Habsburgii spanioli, care au dus o politică colonială dură, care a afectat şi Madeira. De la sfârşitul domniei acestora condiţiile au început să se îmbunătăţescă. Pe insulă trăiesc ceva mai mult de 30 000 de locuitori, motiv pentru care Madeira a încetat să mai fie independentă din punct de vedere alimentar, devnind dependentă de importurile din Portugalia. A crescut însă exportul vinului de Madeira şi cu acesta şi renumele Madeirei în Europa.

Trecutul apropiat

Jumătatea secolului al XIX-lea aduce pe insule apariţia atelierelor de confecţionare a dantelei, şi a primilor turişti, în special englezi. Către sfârşitul secolului, trăiau deja în Madeira circa 130 000 de locuitori şi începea procesul de electrificare.

Deşi Portugalia a fost un participant direct la primul război mondial, Madeira a rămas, o zonă ferită de piederile de război, în afara unui port în care s-a tras de pe un submarin german. 

În cel de al doilea război mondial , neutra Portugalie a oferit Marii Britanii porturile sale, drept pentru care, în Madeira au început lucrările de fortificare. Fortificaţia  care se poate încă vedea, nu a fost folosită însă nicio dată.
 
Astăzi, populaţia din Madeira se preocupă în primul rând de turism, producerea vinului, a dantelei şi a coşurilor împletite, care reprezintă principalele lor surse de venituri.

Ultimele curiozităţi...

10.05.2011 Parcul Santana
15.12.2010 Pădurea de dafin
12.05.2010 Curral das Freiras

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

Funchal
Porto da Cruz
strelitzia
tracking
recifuri