Interiorul insulei
Interiorul insulei Madeira este interesant în primul rând, pentru vizitatorii dornici de drumeţii. Pe câteva sute de kilometrii de drumuri turistice, împărţite în aproape treizeci de trasee, se vor simţi în largul lor, amatorii de plimbări liniştite prin natura Madeirei, dar şi turiştii mai exigenţi.
Nici ţipenie de om
Datorită reliefului său muntos, interiorul insulei este cu mult mai puţin populat decât zona de litoral. Dezvoltarea reţelei de şosele a determinat şi o populare progesivă, inclusiv a zonelor mai înalte, cum ar fi valea închisă a Maicilor sau valea care leagă Ribeira Brava din est de Sao Vicente din nordul insulei.
Urcând spre ceruri
Pe măsura creşterii altitudinii faţă de nivelul mării, se schimbă atât clima cât şi vremea. La altitudini mai mari, plouă mai des, iar ceaţa densă care acoperă vârfurile munţilor nu reprezintă un lucru neobişnuit.
Când ceaţa se ridică şi soarele străluceşte, nimic nu se poate compara cu această privelişte. Deşi, pentru a o admira sunteţi nevoiţi să urcaţi pe cel mai înalt vulcan al Madeirei, Pico Ruivo (1862m ), veţi fi cu adevărat uimiţi. Verdeaţa dealurilor şi munţilor din jur este perfect completată de marea de azur, care loveşte în ţărmul stâncos întunecat.
Clima se împarte în câteva zone. Pe litoral, vă simţiţi ca într-u rai tropical, de la 200 - 400 m până la 700 m p.n.m. veţi trăi atmosfera pădurii subtropicale, iar mai sus, veţi ajunge în zona pădurilor de eucalipţi şi lauri.
Frumuseţea florilor
Terenul deluros este străbătut de o reţea complexă de canale de irigaţii – levade, în lungul cărora sunt construite cărări, folosite la întreţinerea acestora, dar şi pentru turism. Unele dintre ele sunt săpate în stânci, aşa că puteţi avea parte şi de o plimbare subterană, cum se întâmplă spre exemplu pe parcursul excursiei de la vârful Pico Ariero la vârful Pico Ruivo.
Energia care pluteşte în aerul din zona levadelor, vă va umple sufletul de bucuria de a admira frumuseţea naturii din Madeira. Cu greu găseşti în lume, un loc cu o floră atât de bogată. Veţi întâlni aici circa 700 de soiuri de plante şi flori.
Acesta este şi motivul pentru care Madeirei i se mai spune şi insula orhideelor .Alături de orhidee aici creşte magnolia, liliacul sau azalea. Flora, deşi adaptată la mediu, nu este integral originală de aici, fiind adusă din toate colţurile lumii. Aceasta creează vizitatorilor impresia că se află într-o grădină de poveste, plină de culori şi parfumuri inimaginabile.