Informaţii generale utile
Insula Madeira este relativ puţin populată. Pe osuprafaţă de 70 km², conform statisticilor din 2006, aici trăiesc sub un sfert de milion de locuitori. Dintre aceştia, 100 000 sunt în capitala Funchal, care se află în partea de est a insulei. Terenul muntos şi slaba populare a interiorului insulei (oraşele mari se află în principal în zonele de litoral) susţin dezvoltarea turismului de drumeţie. În ultima perioadă Madeira a devenit o destinaţie îndrăgită şi pentru iubitorii golfului.
Ce să puneţi în bagaje
Vizitatorii acestei insule nu vor fi nevoiţi să ia cu ei bagaje pline de îmbrăcăminte, pregătită pentru posibilele schimbări ale vremii. Din acest punct de vedere, Madeira este minunat de previzibilă.
Vara, pregătiţi-vă pentru o climă blândă , cu temperaturi în jurul a 25° C şi doar în mod excepţional, pentru ploi (vremea ploioasă se întâlneşte numai în sudul insulei). Iarna, vă aşteaptă o climă mai răcoroasă, cu averse mai dese. Pe timpul nopţilor, temperaturile usnt mai scăzute cu 4-5 grade, comparativ cu cele îregistrate în timpul zilei.
Pentru drumeţii, va fi util să aveţi la dumneavoastră măcar o canadiană subţire. Munţii din interiorul insulei reţin norii, aşa că plouă mai des, iar vântul este mai puternic.
În Madeira, prizele electrice sunt de acelaşi tip cu cele de la noi. Nu este deci nevoie să aveţi la dumneavoastră un adaptor special.
Docuentele de călătorie
Datorită faptului că, atât Portugalia a cărei componentă independentă ete şi Madeira, cât şi Romania sunt membre ale Uniunii Europene, şi aici este în vigoare reglementarea privind libera circulaţie a persoanelor. Cetăţenii români nu au nevoie de o viză , iar pentru trecerea frontierei este suficient să prezinte un paşaport sau o carte de idetitate valabilă.
Asigurările
Accesul liber peste frontiere nu este singurul avantaj care ne-a fost adus de aderarea la UE. Un alt avantaj important este că, cetăţenii români se pot folosi de sistemul european de asistenţă medicală.
Vă întrebaţi despre care instituţie tainică este vorba? Este vorba de principiul potrivit căruia, cetăţenii României bneficiază de aceeaşi îngrijire în toate statele membre, în aceleaşi condiţii ca şi autohtonii. Este însă necesar ca, înaintea plecării, să treceţi pe la filiala casei dumneavoastră de asigurări pentru a obţine legitimaţia europeană de asigurare de sănătate.
La doctor
Pentru toate intervenţiile medicale se percep taxe. Pacientul îşi poate alege dacă va merge la o instituţie medicală de stat sau privată. În instituţiile de stat, va trebui să staţi puţin la coadă, iar serviciile medicale or să vă pară mai puţin calitative, din cauza dotărilor, însă acestea sunt mai ieftine. Tratarea unui dinte care doare, vă poate costa într-o clinică particulară chiar şi 150 Eur. Puteţi plăti în numerar, cu card sau cu cec. Pentru urgenţe este bine să apelaţi la serviciile de urgeţă (Urgencia)
Suvenirurile
Cele mai frecvente suveniruri, pe care vizitatorii Madeirei le iau cu ei la plecare, sunt coşurile împletite din oraşul Camacha, dantelele lucrate manuale, a căror originalitate şi calitate este monitorizată de o instituţie specializată şi nu în ultimul rând, îndrăgitul şi renumitul vin de Madeira.
Cei pasionaţi de dulciui vor putea degusta aici produsele din miere şi bomboanele din eucalipt şi fenicul.
Contacte utile
112 – linie telefonică gratuită pentru urgenţe (salvare, pompieri, poliţie)
118 – informaţii telefonice locale
800 216 200 – informaţii telefonice internaţionale
800 296 296 – linie pentru asistenţa turiştilor