Madeira - Funchal

(Pagini) > > > Funchal

Dacă v-aţi plictisit de scăldatul în piscina hotelului, de lungile plimbări pe traseele turistice din interiorul insulei sau celelalte distracţii pe care Madeira le oferă, nu uitaţi că puteţi vizita oraşul Funchal, care reprezintă o mare atracţie pentru turişti. Principalul oraş al Madeirei, se află pe litoralul de sud al insulei. Se întinde pe circa 75km² şi este împărţit în zece sectoare, în care trăiesc circa 100 000 de locuitori.

Puţină istorie

Satul Funchal a fost întemeiat în anul 1421, pe timpul primelor încercări de colonizare ale portughezilor. Denumirea oraşului, provine de la cuvântul „funcho“ (fenicul), care creştea în zonă.

Aşezarea geografică favorabilă, a permis construirea unui port, care a determinat dezvolarea sa rapidă. La începutul secolului al XVI-lea, Funchal era deja ridicat la rangul de oraş.

Aşa cum se întâmplă de obicei, bogăţiile au ademenit diverşi neaveniţi, în special pe piraţi. De aceea, pentru apărarea în faţa acestora au fost construite patru fortăreţe, care pot fi vizitate. Spre exemplu, în  Fortaleza de sao Tiago, care a fost restaurată, fiinţează în prezent Muzeul Artei Moderne. Ultima amintire a vremurilor de aventură este corabia de corsair, ancorată în port.

Merită să vizitaţi


Din port, puteţi să vă lăsaţi duşi de teleferic în cartierul Monte, unde se concentrează cele mai falnice construcţii şi cele mai bune hoteluri. Nu departe de staţia telefericului, se află locul de dihnă veşnică al împăratului Carol I, care a trăit în Madeira după căderea monarhiei Habsburgilor. Oraşul a mai fost vizitat şi de alte personalităţi, cum ar fi împărăteasa Sisi, sau marele om de stat Winston Churchill.
 
Este posibil ca şi aceştia să se fi bucurat de frumuseţea florilor din parcurile Quinta do Palheiro ferreiro, Quinta do Monte, Parcul Municipal, sau grădina botanică. Tocmai datorită acestora, Funchal a obţinut în anul 2001, prestigiosul titlu de oraş cu cele mai frumoase parcuri şi aranjamente florale.
 
Se vor simţi în largul lor şi amatorii de sport, întrucât pot să admire locurile unde a făcut primele driblinguri, Christiano Ronaldo, care este originar de aici.

Coborâre „cu adrenalină“

Mulţi dintre vizitatori nu rezistă tentaţiei de a încerca ceea ce a fost declarată atracţia locală, respectiv coborârea cu sănii cu roţi pe străzile asfalate , în plină circulaţie. Pentru 25 de Euro dumneavoastră şi partenerul drag, veţi trăi o experienţă de neuitat pe timpul unei coborâri de doi kilometrii.

Monumente şi muzee


Cel mai mare muzeu local se numeşte Museu de Arte Sacra, unde sunt expuse în special relicvele bisericeşti, care au fost dăruite bisericilor locale de către bogaţii negustori.
 
Dacă tânjiţi după gustul renumit în întreaga lume al vinului de Madeira, nu poate fi loc mai bun pentru degustarea acestuia decât fosta mănăstire Adegas de Sao Francisco, care în prezent este o pivniţă de vinuri.
 
Întregul oraş, dar mai ales cartierul vechi, sunt dovadă a frumoasei arhitecturi mediteraneene, completată de frumuseţea florilor locale.

Ultimele curiozităţi...

10.05.2011 Parcul Santana
15.12.2010 Pădurea de dafin
12.05.2010 Curral das Freiras

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

Funchal
Porto da Cruz
strelitzia
tracking
recifuri