Vinurile din Madeira

22.02.09 21:59:48

Vinurile

Renumele vinurlior de Madeira datează încă din Evul Mediu, când marinarii îşi făceau aici provizii pentru expediţiile lungi. Nu numai că le făcea drumul mai plăcut, dar datorită conţinutului ridicat de vitamine îi ferea de scorbut.

Pe timpul expediţiilor şi-au dat seama, că la întoarcere vinul are un gust mult mai plin  şi mai echilibrat. De aceea, au început să-l denumească „vinul drumului de întoarcere“. Pentru ca producătorii să poată creea în mod artificial condiţiile de maturare de pe mare, au început să depoziteze vinul, in podurile caselor încălzite de razele soarelui.

Astăzi, condiţiile sunt asigurate printr-un proces artificial denumit „estufagem“, ceea ce înseamnă încălzirea la 50-60°C, pe o periodă de cel puţin 6 luni.

Prin adăugarea de coniac şi acţiunea temperaturilor înalte, apar aşa numitele  tonalităţi de Madeira. Se spune că, într-o singură înghiţitură de Madeira original, se pot recunoaşte până la o mie de nuanţe de gust. Există patru sortimente de bază ale vinului de Madeira.

Boal

Se produce din struguri albi, cultivaţi la o altitudine de 400 m peste nivelul mării. Este un vin demisec, cu iz  de fum, care se serveşte la brânzeturi şi deserturi.

Sercial

Pe departe, aminteşte de rieslingul nostru. Este vorba despre un vin sec uşor, potrivit în special pentru sushi, fructe de mare dar şi pentru alte mâncăruri. Perioada de maturare este de cel puţin opt ani.

Verdelho

Se produce din struguri abi, cultivaţi la altitudini de 400-800 m peste nivelul mării. După ce i se adaugă cognac, se lasă la maturat cel puţin 20 de ani, în butoaie şi încă doi ani, în sticle. Se potriveşte în special cărnii şi tortului de Madeira.

Malvoisie

Este cel mai vestit vin de Madeira. Este un vin dulce plin, cu tonuri de miere caramelizată. Se produce din struguri cultivaţi pe ţărmurile stâncoase, încălzite de soare pe tot timpul zilei.

Principala parte a producţiei viticole este însă alcătuită din vinurile roşii amestecate. Vinurile se deosebesc după perioada de maturare. Cele mai bune trebuie să fie vechi de cel puţin trei ani. Acelea ce poartă inscripţia „Reserve“ sunt vechi de cel puţin cinci ani, „Old Reserve“, de zece ani şi „Extra Old Reserve“, de 15 ani.


Nu numai datorită gustului său, vinul de Madeira poate să fie un cadou frumos sau un suvenir dintr-un concediu plăcut.                                  

Ultimele curiozităţi...

10.05.2011 Parcul Santana
15.12.2010 Pădurea de dafin
12.05.2010 Curral das Freiras

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

Funchal
Porto da Cruz
strelitzia
tracking
recifuri