Levadele sunt canale de irigaţii, care au început să fie construite aici, încă din secolul al XV-lea, de către locuitorii portughezi. La început, au folosi munca sclavilor negrii, iar mai târziu a sclavilor provenind din ţările arabe, care aveau experienţă în asftel de consrucţii. Portughezii aveau nevoie să transporte apa, din nordul ploios, în zona sudică uscată. Pentru ca pierderile de apă prin evaporare să fie cât mai mici, levadele erau mai mult adânci decât late. Lăţimea lor variază de la 20cm la 1m. Astăzi lungimea lor, după diverse aprecieri variind între 2400 şi 5000km, alimentează cu apă aproximativ 9900 de hectare. Pe toată lungimea lor, levadele trebuie să coboare lin, motiv pentru care sunt săpate şi în stânci sub formă de tuneluri. Dintre acestea. cel mai lung are apreciabila lungime de 5,1km.
De la jumătatea secolului al XX-lea, guvernul portughez a început să se preocupe de folosirea canalelor, la producerea energiei electrice. Cu un sfert e secol mai târziu, aici au apărut primele două centrale hidroelectrice. Datorită levadelor Madeira are astăzi una dintre cele mai nepoluante energii din Europa.
Paralel cu cursul levadelor, există mici trotuare care odinioară reprezentau unica legătură dintre micuţele aşezări montane şi restul lumii şi care astăzi, sunt folosite în principal, de către turişti.
Navigare ...
Destinatie ...
Levadele
Ultimele curiozităţi...
10.05.2011 Parcul Santana15.12.2010 Pădurea de dafin
12.05.2010 Curral das Freiras
Ultima discuţie...
Ultima fotografie...
FunchalPorto da Cruz
strelitzia
tracking
recifuri