Madeira - Coasta de Nord

(Pagini) > > > Coasta de Nord

Coasta de nord a Madeirei este puţin mai vântos şi mai ploios decât restul insulei primăverii veşice. De aceea,  aici mai mult decât iubitorii sporturilor nautice, se vor simţi mai bine turiştii care admiră cu plăcere frumuseţile naturii şi nu se simt prea deranjaţi de câteva picături de ploaie.

Paul da Serra

Unul dintre cele mai interesante locuri este fără îndoială, Paul da Serra. Se întinde pe o suprafaţă de o sută de kilometrii pătraţi, iar relieful plat este de multe ori mai odihnitor decât terenul deluros al Madeirei. Umiditatea, datorată ploilor, este absorbită de suprafaţa de natură vulcanică, este filtrată de stratul de rocă şi de un strat subţire de sol şi revine apoi la suprafaţă alimentând levadele (canale de irigaţii).

Adepţii energiei verzi vor aprecia şi faptul că, în partea de nord a insulei electricitatea se produce şi cu turbine eoliene.

Sao Vicente

În partea de nord- vest a Madeirei, se află mirificul orăşel Sao Vicente. Centrul oraşului invită la plimbare pe străduţe pietruite şi străjuite de buticuri, cofetării şi alte mici magazine, până la bisericuţa Igrja Matriz.

Pentru a vă reface energia, aici puteţi degusta specialitatea locală – tortul de miere (bol ode mel), pregătit din melasă şi fructe.

Din Sao Vicente, vă puteţi îndrepta în direcţia nord- vest, spre Porto Moniz. Până acolo, vă va conduce o şosea de 19 km, care este în întregime tăiată în stâncă, străbătând astfel diverse tuneluri, defileuri stâncoase şi trecând pe lângă cascade monumentale. Este interesant că a fost construită fără utilaje, într-o perioadă de 16 ani. Pe drum, nu veţi fi impresionaţi umai de natura minunată a Madeirei, dar şi de impozanţa construcţiei în sine. 

Santana

Santana se află  în jumătatea estică a litoralului de nord. Din trei părţi este înconjurată de arcurile piscuilor madeireze, iar în cea de a patra, se deschide în faţa dumneavoastră o privelişte spre largul mării.

Panorama superbă nu este însă, singura atracţie locală. O adevărată momeală pentru ochii vizitatorilor este oraşul în sine. Aici se află circa o sută de mici case albe , triunghiulare, tradiţionale.
Căsuţele sunt construite în forma literei A, formă mai puţin întâlnită la case. Construirea lor a început în Madeira, încă din secolul al XVI-lea, reprezentând astăzi una dintre notele specifice ale acestei insule.

Datorită climei calde, în majoritatea cazurilor, viaţa de familie se desfăşoară mai mult sub cerul liber. Căsuţele respective sunt folosite numai pentru somnul de noapte şi ca adăpost în faţa vremii nefavorabile.

Din Santana  puteţi merge de-a lungul levadelor, spre interiorul insulei, pentru a admira natura pestriţă a Madeirei.

Ultimele curiozităţi...

10.05.2011 Parcul Santana
15.12.2010 Pădurea de dafin
12.05.2010 Curral das Freiras

Ultima discuţie...

Ultima fotografie...

Funchal
Porto da Cruz
strelitzia
tracking
recifuri